Schweiz - en kines som skidlärare        februari 2014

Solen skiner, nysnön gnistrar och det är vindstilla högst upp på Titlisberget på 3000 meters höjd.

-Först gör vi ett uppvärmningsåk och sen kommer vi tillbaka upp hit med liften ”Iceflyer” säger Yi Li och den lilla gruppen börjar försiktigt plogsvänga nedför pisten.

Yi Li, chinese ski teacher

-Lyft upp skidstavarna, förmanar Yi och hans elever, två flickor och en dam, försöker få till parallellsvängar i den knarrande nysnön.

Yi Li är en av åtta kineser som Schweiziska Turistorganisationen denna vintersäsong bjudit in att arbeta som skidlärare på olika orter i landet. Från början var det trettio aspiranter från olika kinesiska skidanläggningar men efter urval, baserat bland annat på språkkunskap och skidteknik valdes de åtta ut. Hemma i Kina arbetar Yi på en nystartad skidanläggning norr om Beijing som skidlärare men även med produktutveckling, så för honom, liksom för de andra åtta kineserna, var möjligheten att komma till Schweiz eftertraktad.

-Det är bra att få komma hit och få se hur de till exempel driver skidskolan eller bemöter gästerna. Jag är speciellt intresserad av hur de tar hand om barnen för det blir alltmer betydelsefullt för oss i Kina. Vi började åka skidor för tio, femton år sedan när vi var äldre men nu kommer den andra generationen och de kommer att börja som barn, säger Yi.

Yi Li

Runt omkring i topprestaurangen sitter flera grupper med kineser. Trots den ekonomiska nedgången och det starka värdet på schweizerfrangen, har Schweiz lyckats bra med att kompensera nedgången i skidturism från främst hemmamarknaden och Tyskland, med nykommande skidländer, som Kina. Där räknar man nu med att det finns uppemot 10 miljoner skidåkare.

-När det gäller kinesiska turister och anledningen till att vi har bjudit in de åtta skidlärarna, så är det för att den kinesiska andelen de senaste fem åren vuxit med i snitt en tredjedel varje år och därmed är Kina för Schweiz den 6e viktigaste marknaden, säger Simon Bosshardt på Schweiz turistorganisation.

-Dessutom växer antalet besökare mer på skidorterna, så tydligt är att kineserna nu vill till bergen och uppleva Alperna på vintern. Men det är inte bara så att kineser kommer och fyller upp luckorna från de uteblivna gästerna utan de har andra krav. De kommer i större grupper och stannar kortare tid, kanske bara några dagar, så därför måste vi anpassa hotellkapacitet och utbud efter det, menar Simon Bosshardt och fortsätter:

-Att vi har kinesisk skidlärare handlar inte bara om språket, det är även så att de vill ha någon som kan förklara kulturen för dem på ett begripligt sätt. Här är det ju mycket som är annorlunda jämfört med hemma i Kina.

Yi fortsätter lektionen uppe i pisten med uppmuntrande tillrop. Men idag är det inga kineser som är hans elever, utan en engelsk familj. För fortfarande är det få av de som kommer, som vågar sig ut i snön. Visserligen hade han en kinesisk elev inbokad på eftermiddagen, men hon skadade sig.

-När hon bokade mig frågade jag om hon hade åkt skidor tidigare och hon sade att blåa pister, ibland röda, klarade hon. Men snön är ny nu här, så det är lite svårare att svänga och det gjorde att hon ramlade och stukade knäet, berättar Yi.

I Kina växer nu efterfrågan på ett friskare och mer rörligt liv starkt.

-Uteaktiviteter blir alltmer populärt, menar Yi Li.
-Kineserna blir mer och mer fokuserade på hälsa och att sköta sin kropp, Till exempel förr fanns inga utekläder att köpa för ingen var intresserad men nu har alla större affärer en utelivavdelning med ryggsäckar, skidor, kläder och sånt, och varje år hålls en stor mässa i Beijing med uteprylar, säger Yi som trivs i Engelberg som skidlärare.

-Ja, jag gillar att vara här, säger han.
-Folk är väldigt trevliga och skidskolan har gett mig bra träning och snön är så mycket bättre här än i Kina. Där har vi inga stora berg och backarna är små och dåligt med snö, största delen är konstsnö och fallhöjden är liten, kanske 500 meter mot 1500 som här. Men idag för en normalkines är det dyrt, eftersom det kostar mycket att göra all konstsnö. Vi hoppas att i och m
ed att det byggs allt fler skidorter så kommer priserna att sjunka. Till den skidanläggning där jag arbetar har vi på helgerna mellan 1000 till 2000 gäster men på vardagarna knappt 200 och det är för litet. Men om det blir fler som lär sig åka skidor kommer beläggningen att öka. Dessutom, nu, de som kommer till våra skidanläggningar är oftast nybörjare som inte vet hur man ska ta på sig pjäxor eller hålla stavarna och behöver mycket instruktioner. Många åker bara några timmar, kanske mest för att ta bilder och kunna visa andra, eller bara för upplevelsen. De åker inte en hel vecka, säger Yi.

Liftkabinen upp är full. De flesta är skidåkare, något som varken Nameed från Indien eller hans fru nu vill pröva på.

-Vi åkte kälke igår, det var skoj men skidor, det kan vi inte och det är vi inte skapade för. Kanske en annan gång när vi har mer tid, en annan Europatur, tycker han.

I den följande liftkabinen visar Rebecka, en av Yi:s elever att hon kan lite kinesiska.

-Det är ett av de språk de kan lära sig i skolan nu, säger hon och Yi blir imponerad. Allt är ett tecken på en värld med alltmer samarbete.

-För tio år sedan startade vi vårt skidområde med konstgjord snö utanför Beijing och det ägs av italienska skidliftbolaget Leitner och skidanläggningen Dolomiti Superski. Vi var den första utlandsägda skidorten i Kina, och de gamla, långsamma liftarna, tidigare kunde det kanske ta 25 minuter i nästan 20 minusgrader, är utbytta mot de moderna vi har nu, säger Yi.

-Nu finns det samarbeten med Japan och Kanada som alla vill komma in på den kinesiska markanden. Till Japan tar det bara två timmar med flyg så nu åker många dit, och de åker enbart för skidåkningen, säger Yi.

-I Kina utvecklar det sig nu en stor skidturism med femstjärninga lyxhotell och många internationella kedjor bygger där. Det sprider sig till oss med en ökande efterfrågan, berättar Simon Bosshardt på Schweiziska turistorganisationen.

-Så de åtta skidlärarna här blir som ett slags ambassadörer för oss som kan väcka intresse för Schweiz och dess kultur för kineser och jag utgår från att det kommer att finnas kinesiska skidlärare här även de fortsatta vintrarna, säger Simon Bosshardt.

Uppe på toppen går grupper med indier och sydostasiater runt, fotograferar sig och leker i snön eller shoppar exklusiva klockor i lyxaffären. I eftermiddag ska de vidare till Italien eller något annat land. Yi ställer undan skidorna, dagens lektion är avklarad och han ska ned till kontoret. Sedan hem och laga mat, mest kinesiskt, fast nu har han hunnit vänja sig vid schweizisk mat.

-Det är gott, jag gillar raclette, kött med smält ost, men fondue, nä, för mycket ost, tycker han.

 

© Lennart Berggren / Axiom Film     February 2014

 


tillbaka hem    back to homepage

Axiom Film&TV
mobile   phone   +  46   708   103890
email:     mail(emailsymbol)axiomfilm.com