Ukraina - under ryskt hot    English version

Efter självständigheten i samband med Sovjetunionens upplösning 1991 har Europas till ytan näst största stat haft en ostabil ledning. Maktkampen de senaste åren mellan den oranga rörelsens ledare, president Viktor Jusjtjenko och nuvarande premiärminister Julia Tymosjenko har lett till att nödvändiga reformer uteblivit. Nära tre miljoner av befolkningen på 46 miljoner är utomlands för arbete.

S:t Mikaels katedral, Kiev

Även den ryskspråkiga minoriteten på 17% är för ett EU-medlemsskap men detta väntas ske tidigast 2020 då korruptionen är stor och de politiska och ekonomiska intressena är sammanflätade. Bland annat Tymosjenko är en av Ukrainas mäktigaste affärskvinnor. President Jusjtjenko driver hårt frågan om ett NATO-medlemsskap men har därmed lågt stöd hos befolkningen och förväntas allmänt inte ha en chans i årets (2009) presidentval.

Ukrainas armé har dock i flera år utbildats enligt NATO-standard och vissa enheter har klarat den lägsta anpassningsnivån. Ukraina har deltagit i flera NATO-ledda övningar och operationer.

Men ett Ukrainskt NATO-medlemsskap är inte vad den mäktige ryske grannen önskar och påtryckningarna är stora. Ryssland stoppade under nyåret 2009 gasleveranser till Ukraina med hänvisning till den stora skuld för tidigare leveranser landet har till Ryssland. Genom Ukraina går dock ca 25% av EU:s gasförsörjning.

En annan konfliktpunkt mellan Ukraina och Ryssland finns i Sevastopol på Krimhalvön.

Den ryska Svartahavsflottan är stationerad här sedan slutet på 1700-talet. Hyresavtalet går ut 2017 och Ukraina har klart deklarerat att det inte kommer att förnyas. Men en majoritet av befolkningen på Krim är ryskspråkiga och sovjetnostalgin är stor.

Enligt opinionsmätningar stöder många, upp emot 40%, en inkorporering av Krim i Ryssland och Ryssland har delat ut nära 30 000 pass på Krim de senaste tio åren.

Dessutom har ryska ledande politiker uttalat sig på ett sådant sätt att det är klart att Ryssland anser att man har "speciella intressen" att bevaka Ukraina, dvs inte fullt ut respekterar Ukrainas suveränitet.

För alla de i Sevastopol som är ekonomiskt beroende av den ryska flottbasen känns väntan på 2017 som "en yxa som hänger över deras huvuden". NATO har för många haft omskolningskurser men för att undvika en eskalerande konflikt krävs en konstruktiv dialog mellan Ukraina och Ryssland.

 

Copyright: Lennart Berggren / Axiom Film 2009


se reportage om Ukraina - EU sep 2008

se reportage om Ukraina, Krim - Svartahavsflotta sep 2008

--------------------------------------------------------

tillbaka hem    back to homepage

Axiom Film&TV
mobile   phone   +  46   708   103890
email:     mail(emailsymbol)axiomfilm.com