Najaf, ockuperad stad, maj 2004



            Protestdemonstrationerna mot ockupationen avlöser varandra i Najaf, där stödet för den shiamuslimska upprorsledaren Muqtada AlSadr är stort.
Jamil Al Khalmia:       -Vi kom för att stödja Muqtada Al Sadr och folket i Najaf och vi demonstrerar mot amerikanarnas aggression.
     
Al Sadr håller flera städer i det shiamuslimsk dominerade södra Irak i ett starkt grepp med sin gerilla styrka, Mahdiarmén. De mer återhållsamma prästerna ser oroat på demonstrationen.
I södra Irak som här i Najaf, finns den största folkgruppen, shiamuslimerna, som förföljdes hårt av Saddam. Ändå har det varit stora protester mot ockupationen.
          
Saed Saleem:       -Saddam dödade oss i hemlighet men amerikanarna gör det helt öppet.
Najaf är en av shiamuslimernas viktigaste platser och många pilgrimer brukar komma, främst från Iran.
Inne i gyttret av gränder i den gamla staden, inte långt från stora moskén, ligger det lilla hus där Ayatolla Khomeini från Iran studerade under de tio åren han var landsförvisad från Iran av shahen.
          
Men upproren nu har fått besökarna att hålla sig borta och bazaaren ligger öde.
Mohammad Taha, pengaväxlare:       -Som ni ser är alla affärer stängda och alla är nu rädda för sina liv. Det finns ingen säkerhet.
          
För Muqtada har staden i ett järngrepp med sin Mahdiarmé och överallt syns beväpnade ynglingar insvepta i huvuddukar som kontrollerar Muqtadas utfärdade passertillstånd.
Muqtada al Sadr anklagas för att ha röjt undan sina mer framstående shiakonkurrenter, speciellt bomdådet mot Al Khoei i 2003. Och senast 2004 dödades Bakr Hakim i ett bombdåd utanför moskén. Men det får hans anhängare förstås till att det var ett amerikanskt dåd.
     
Majd al Zubaidi:       -De som dödade Hakim var agenter utsända av de som är mot islam. Amerika och dess ockupation dödade Hakim, bara för att åstadkomma ett inbördskrig
     
Med sin militära överlägsenhet håller USA-styrkorna ställningarna utanför Najaf utan problem. Men pressen från irakierna är stor och de vill nu så snabbt som möjligt försöka lämna över den civila makten till de irakier som kan tänkas stödja USA i framtiden. Inte heller det är populärt.
Saed Ibrahim:       -Vad kommer att ändras? Amerikanarna sätter in en regering, president och premiärminister men ingen är vald av folket.


se tvreportaget från Najaf




tillbaka hem

Axiom Film&TV
mobile   phone   +  46   708   103890
email:     mail(emailsymbol)axiomfilm.com