Östra Kongo maj 2001

 

 

De senaste femton åren har uppskattningsvis flera miljoner människor dött i östra Kongo på grund av krig och krigsrelaterade orsaker såsom sjukdomar och undernäring.

Sedan folkmordet i Rwanda 1994, där ca en miljon mördades under några månaders tid, härjar flera olika milisgrupper i Östra Kongo, Kivu-regionen.

Drivkraften är Kongos otroligt rika mineralfyndigheter. Diamanter och många sällsynta grundämnen finns här och utvinningen ger stora pengar. Men befolkningen blir lidande då makthungriga, korrupta ledare gör allt för att behålla kontrollen över områdena, oftast med uppbackning från ljusskygga kretsar i västvärlden.

RCD-militär i Goma

FN:s fredstyrka MONUC verkar i Kongo och utgör organisationens överlägset största insats med en budget på en miljard USD.

Men den har blivit hårt kritiserat för dess ineffektivitet och oförmåga att skydda civilbefolkningen, trots att den opererar under ett s.k. "kapitel 7-mandat", dvs har rätt att använda våld för att skydda civilbefolkning (och sig själv)

 

 

OlOlika hjälporganisationer verkar i området men riskerar dagligen att utsättas för överfall, mord eller rån. Undernäring är vanligt förekommande med följdsjukdomar.

 

Turistindustrin ligger nere. Hit åker ingen på gorillasafari längre.

 

 

 

 

 

Copyright: Lennart Berggren / Axiom Film


--------------------------------------------------------

tillbaka hem    back to homepage

Axiom Film&TV
mobile   phone   +  46   708   103890
email:     mail(emailsymbol)axiomfilm.com