Pakistan - i en allvarlig situation      English version

Under årtionden har Pakistan, som i realiteten är en militärregim, stöttat militanta islamister i sitt upplevda hot från ärkefienden Indien. Dessa har tjänat Pakistans syften i konflikten om Kashmir och även i Afghanistan under Talibanstyret 1996 - 2001 säkerställt att Pakistan där haft en vänligt inställd regim som kunnat förhindra indiskt inflytande.

Men de islamistiska grupperna, Talibaner och AlQaida har som mål att bekämpa USA- och västvänliga, demokratiska, civila samhällen. Pakistan har fört ett farligt dubbelspel genom att stödja de militanta extremisterna och samtidigt under påtryckningar från USA ha låtsas bekämpa dem.

För den Pakistanska militären och den mäktiga underrättelsetjänsten ISI handlar det om pengar. Under åren 2002 - 2006 fick landet i stöd av Bushadministrationen för att bekämpa talibanerna och extremisterna mer än 10 miljarder USD varav ungefär hälften gick till militären. Självklart handlade då Pakistan vapen, bland annat "Erieye"-systemet från Sverige för 8 miljarder SEK. Men det radarsystemet är främst utvecklat för att upptäcka flygplan, dvs "hot" från Indien och inte för att hindra attacker av militanta i Afghanistan. Samtidigt försöker SAAB sälja "JAS Gripen" till Indien. Detta kommer förstås påverka Sveriges möjligheter att under tiden som EU-ordförandeland föra en opartisk politik och ställa kraftfulla krav mot länderna i regionen för att förbättra den demokratiska situationen.

Men de islamska extremisternas attacker mot det pakistanska samhället blev alltför kraftiga och i i slutet av april 2009 startade armén en offensiv för att återta kontrollen av Swat-dalen, ca 200 km nordväst om huvudstaden Islamabad. En hänsynslös krigföring gav på mindre tid än en månad mer än en och en halv miljon flyktingar som resultat.

Men vittnesmål från flyktingar tyder på att pakistanska militären i själva verket enbart vill stoppa extremisternas framfart inne i Pakistan. I Afghanistan ses de i sin kamp mot USA och ISAF-trupperna, där den svenska styrkan ingår, som "frihetskämpar" och understöds.

Ökat hot från extremister har fått internationella organisationer, NGO:s och till och med pakistanska myndigheter att dra ned på sina aktiviteter. Detta påverkar förstås de som har det svårast i samhället.

Som ett led i Pakistans dubbelspel greps tusentals oskyldiga som påstods vara terrorister och många överlämnades till CIA mot betalning i ett låtsat deltagande i USA:s "krig mot terrorn". Fortfarande sitter nära femhundra bekräftade fall fängslade, illegalt tagna av säkerhetstyrkorna, hållna utan rättegång eller ens ett medgivande till de anhöriga att de existerar.

Utan ett starkt, civilt och demokratiskt styre i Pakistan som kan hålla militären under kontroll, finns det små möjligheter att stoppa extremisternas sabotage av en fredlig utveckling i Afghanistan - eller ens att rädda Pakistan från totalt kaos.

Copyright: Lennart Berggren / Axiom Film 2009


se reportage om den allvarliga situationen i Pakistan  engelsk version    maj 2009


--------------------------------------------------------

tillbaka hem    back to homepage

Axiom Film&TV
mobile   phone   +  46   708   103890
email:     mail(emailsymbol)axiomfilm.com