Film: Slaget vid stångebro

Slaget vid Stångebro

Filmen handlar om vad som hände efter Gustav Vasa och den efterföljande maktkampen mellan hans söner. Hur sinnessjukdomar, fängslanden, politiska allianser, stormaktsspel... ledde fram till konflikten mellan Hertig Karl och den riktige kung Sigismund. Den slutade i Sveriges sista inbördeskrig 1598 och det efterföljande blodbadet i Linköping 1600. Men var det en kamp mellan den protestantiska läran och katolicism, mellan kungavälde och folkdemokrati, som det hävdas, eller finns det fler nyanser?

längd 29.31


Film: Den Heliga Birgitta

Den heliga Birgitta

Filmen handlar om en av de starkaste kvinnorna i sin tid, Birgitta, som med outtröttlig övertygelse och kraft till och med fick påven att ge med sig. En kämpe för kvinnors rättigheter men samtidigt en mor, maka och vanlig människa på 1300-talet.

längd 9 min


 

Ångfartyget Blidösund

Ångfartyget Blidösund

"Blidösunds" historia börjar 1911 då öborna på Blidö och Yxlan i Stockholms skärgård tröttnade på de dåliga kommunikationerna med staden. De gick samman och byggde sin egen båt, "Blidösund". Men det ledde till krig, "Ångbåtskriget" med Vaxholmsbolaget...

En film om en händelserna kring en ångbåt och hur kampen fortsätter än idag, men nu för att bevara ett stycke levande historia.

längd 30 min     (inspelat 1988, sänt i SVT 1989)

-----------------------------------------------------------------------------------

tillbaka hem    to homepage

Axiom Film&TV
mobile   phone   +  46   708   103890
email:     mail(emailsymbol)axiomfilm.com