Basra, Iraks näst största stad    English version

Basra ligger längst sydöst i Irak, vid "Shat alArab", sammanflödet av floderna Eufrat och Tigris. Längs stranden finns många kaféer och restauranger, nu öppna till långt in på kvällen.

På andra sidan stranden, efter 40-50 km, ligger gränsen till Iran.

Modet tillåts nu variera. Bilden tagen på eftermiddagen på ett nöjesfält. Och anledningen till förbättringen och den mer fria attityden?

 

Någon saknas i ljustavlan vid ingången till Basras sjukhus...

Längst upp till vänster är bilden på Muqtada alSadr bortskuren, hans högt vördade fader Muhammad Sadiq nere till höger och farbror Muhammad Bakir uppe till höger är däremot kvar. Muqtada med sin "Mehdi"-milis kontrollerade Basra och utövade utpressning och förtryck under eldigt anti-amerikanskt tal och förespeglingar om att skapa ett islamskt samhälle. I mars 2008 fick regeringen alMaliki nog och kunde gå in med trupp och köra ut Muqtadas milis. Muqtada sägs nu finnas i Iran.

Irakiska armén har klart förbättrats. Säkerhetsstyrkorna i Irak - polis, arme etc - räknar nu ca 650 000 man. Men där det tidigare satt en avancerad kommunikationsutrustning i den amerikanska jeepen, sitter nu en bilradio.

Fackföreningar börjar så smått starta. Rättigheter för arbetare kan behövas.

 

Kunskap och kapacitet saknas. Byråkrati och korruption är avsevärda.

Rumaila-oljefältet vid Basra är en av Iraks nära tiotalet superfält, dvs mer än en miljard fat. Iraks oljeexport ligger nu nära 2.2 miljoner fat om dagen och med ett oljepris på nära 50 USD/fat ger det en inkomst på uppemot 100 miljoner USD per dag, dvs mer än 300 miljarder SEK per år.

Pengar fattas inte här, men däremot mycket annat. Till exempel teknologi att ta hand om gas. På en månad bränns motsvarande hela Storbritanniens årsförbrukning av gas bort.

Hawaniya, slumområde i Basra. Avloppet rinner rakt ut på gatan. Dricksvattenledningar läcker och skit blandas med dricksvattnet. Årtionden av bristande underhåll har lett till att kolerautbrott är vanliga.

Copyright: Lennart Berggren / Axiom Film


--------------------------------------------------------

tillbaka hem    back to homepage

Axiom Film&TV
mobile   phone   +  46   708   103890
email:     mail(emailsymbol)axiomfilm.com