Syrien, juni 2013

Falafel i Aleppofalafel i Aleppo

falafel i Aleppo, bättre och snabbare än McD / falafel in Aleppo, better and served faster than McD


En tripp till Aleppo, Syrien, juni 2013.

flaggor vid gransen Fria Syrien

Resan in gick bra. På andra sidan gränsövergången vid Kilis i Turkiet, vajar flaggorna i det "fria" Syrien. Ett från förra året nyöppnat "Mediacenter" avkräver journalister akkrediteringsbrev från hemmaredaktionerna, annars släpps man inte vidare, säger de. Flera journalister har kidnappats av de olika mer eller mindre kriminella, religiösa och militanta grupperingarna som nu agerar här. Har fått en rekommendation till en säker "driver", det tar en och en halv timme till Aleppo. Inga checkpoints, inga beväpnade män, inget... förutom landsbygd, traktorer och på något ställe, ett primitivt bensinraffinaderi.

bussvrak Aleppohus Aleppo

 

Några sönderskjutna hureshus vid infarten, några bussvrak staplade på varann som skydd mot krypskyttar. Frontlinjerna slingrar sig runt i staden, går man fel och har otur gör man sen inte så mycket mer. Några av de kurdiska delarna i staden har bildat egna miliser och är på samma sida som Fria Syriska Armén, andra kurdiska delar är med PKK, lierade med Assadregimen.

teprat Aleppoteprat Aleppo AK47

teprat i Aleppo, Sheikh Maqsoud

Det allmänna kaoset med allehanda grupper med divergerande agendor har försvagat oppositionen. Hade den demokratiska västvärlden från början klart ställt upp bakom Fria Syriska Armén och stöttat dem med vapen och ekonomisk hjälp till uppbyggnad av ett demokratiskt Syrien hade vi inte haft ett fritt fält för AlQaeda-anslutna grupper nu. Fortsätter den nuvarande rekryteringen av extremister som vill bygga ett sunniislamskt kalifat i Syrien, så kommer alAssad snart att ses som den ende som kan rädda landet...

 

---------------------------------------------------------------

TV-reports broadcasted on Finnish TV, TV-Nytt, YLE / FST

 

Dagligt liv

Säkerheten

Etniska splittringen

 ©  Axiom Film / Lennart Berggren juni 2013


tillbaka hem    back to homepage

Axiom Film&TV
mobile   phone   +  46   708   103890
email:     mail(emailsymbol)axiomfilm.com